Потвърдиха два случая на африканска чума по прасетата и в Търговищко

Болестта е установена в семейно стопанство и на територията на ловно

Африканска чума при домашно и при диво прасета са потвърдени в област Търговище. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Първият е в стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани свине. Фермата е в квартал „Въбел“ в град Търговище. Огнището е било установено на база постъпили в Областната дирекция за безопасност на храните данни за заболеваемост при домашните свине.

Вторият случай е на диво прасе на територията на Държавното ловно стопанство „Черни Лом” в Попово. То е открито в землището на село Еленово.

От БАБХ уточняват, че това са първите случаи в област Търговище и вече са създадени зони от 3 км за предпазване и 10 км за надзор, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на заболяването.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3-километровата предпазна зона при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията.

От началото на годината са регистрирани 16 огнища на заболяването Африканска чума при домашни свине – 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище, посочват още от Агенцията. Засегнатите животновъдни обекти са основно лични стопанства, които не са регистрирани в БАБХ и една фамилна свинеферма.

20 са случаите при диви свине – 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище.

Общият брой на умъртвените домашни свине е 375, уточняват от БАБХ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България