Потоп удави Дрента, 7 души не могат да стигнат до домовете си

Еленското село е без телефони и интернет

Потоп удави еленското село Дрента и местните хора са без телефони и интернет. Дървените мостчета над река Веселина, по които се стига до част от къщите, са отнесени от водата. Така в момента 7 души нямат достъп до домовете си.

„Властта ни остави да се оправяме сами! Положението е страшно и в момента, а връзките се разпадат постоянно. Най-сериозно бе положението в махала Горни край. Обаждах се на бизнесмени, които имат техника. Дойдоха хората и пробиваха пътя шест часа. Едва към 15 часа в понеделник имаше достъп до този район, където през лятото се събират около 30 души. Там обаче връзка с мобилни оператори няма“, сподели председателката на местното читалище Аделина Ручка, която е и бивш кметски наместник.

Многобройни свлачища са стигнали буквално до къщите на хората и са отцепили достъпа до тях, тонове пръст и камъни са засипали пътищата в еленското селце, където се водят стотина души, но живеят по-малко. Сред засегнатите от потопа са и деца в академията на Явор Киряков, в която  от няколко години се събират през лятото в селото от целия свят по инициатива на читалище „Просвета“.

Според него ситуацията е драматична, но за щастие пострадали хора няма. В момента в лятната академия има около 30 деца, от които почти всички са българчета. Сред потърпевшите от силния дъжд и потопа е била и учителката Румена Димитрова от Горна Оряховица и Георги Манев, който живее постоянно в старата столица. Те са се обаждали за помощ в община Елена и не тел.112. Според официалната справка от Областната пожарна обаче никой от село Дрента не е търсил спешния телефон за помощ по време на пороя в неделя срещу понеделник.

Хората от селото разказаха още, че по непотвърдена информация реката била отнесла дори леката кола на един от гостите в селото от горния край, където река Веселина била стигнала до три метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България