Почетоха делото на Свети Евтимий, Патриарх Търновски в старата столица

Великотърновският университет в неделя почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски – духовник, книжовник и православен светец, който е и най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

В университетския храм великотърновският митрополит Григорий отслужи празничен акатист. Деня на Св. Евтимий уважиха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, ректор на ВТУ (1999 – 2007 г.), по чиято идея започва изграждането на църквата, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и служители на търновската Алма матер.

След службата пред паметника на Св. Евтимий бяха поднесени цветя на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.

Пред делото на Патриарха се поклониха и областният управител проф. Любомира Попова и кметът на община Велико Търново Даниел Панов.

„Евтимий Търновски има огромен авторитет в целия православен свят, олицетворява големия разцвет на българската култура и книжовност в края на Второто българско царство, а делото му ни помага да се съхраним като народ през тъмните векове. Бележити българи като него трябва да бъдат помнени и почитани, защото те ни правят горди българи и великотърновци", подчерта Панов.

Идеята за изграждането на университетски храм, носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, се заражда през 2002 г. На 20 януари 2003 г., Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски и 610 години от кончината му, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод е направена и първата копка. Проектът е дарение от арх. Теофил Теофилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони