Почетоха Радичков с цветя и вино в родния Северозапад

Ученици, учители, творци и граждани отбелязаха в Монтана 89-годишнината от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Възпитаници на учебните заведения в областния град и представители на държавните и местни институции поднесоха венци и цветя пред паметника на великия разказвач, сътворен от неговия приятел скулптора Георги Чапкънов – Чапа.

Във фоайето на библиотека „Гео Милев” бе подредена изложба с книги и автографи на белетриста. В детския отдел на областната библиотека пък бяха връчени награди на победителите в програмата „Децата на Монтана четат 2018”. В началото на месеца библиотека „Гео Милев” обяви инициатива „Опит за летене из творчеството на Радичков” и призова всички библиотеки в страната от 22 до 26 октомври да сложат на Фейсбук страниците или сайтовете си частица от мъдрите слова на сладкодумния разказвач.

В навечерието на 89 годишнината на писателя върху един от санираните жилищни блокове в Берковица се появи ликът му заедно с думите му „Всеки човек е дълго изречение, написано с много любов, ала пълно с правописни грешки”. Художници от дружество „Тенец” и приятели на писателя се събраха край дъба в родното му несъществуващо вече село Калиманица и изпиха по чаша вино в памет на вълшебника на словото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България