Починаха две новородени лъвчета в хасковския зоокът

Майка им отказала да ги захрани

Двете новородени лъвчета в хасковския зоокът “Кенана” починаха едва 36 часа след раждането си. Те се появиха на бял свят в малките часове на 1 май. Майката е 13-годишната лъвица Петя, за която това е първо раждане. Рано сутринта в почивния 1 май лъвицата и лъвчетата са посетени от ветеринарен лекар, който установява, че всичко е наред. Близо 24 часа след раждането обаче майката не ги е захранила, съобщи БГНЕС.

“Веднага извикахме ветеринарния доктор Инджов от клиниката в Димитровград, когато ги взе докторът бяха живи, но в последствие едното почива после и другото”, каза шефът на Зоокът “Кенана” Валентин Ахтаров.

Eксперти по биоразнообразие от РИОСВ-Хасково са извършили проверка на място по случая, съобщиха от инспекцията.

Установено е, че поради влошаване състоянието на малките, на 2 май сутринта те са били приети във Ветеринарна клиника "Арена вет"- Димитровград, с която зоопаркът има сключен договор за ветеринарно-медицинско обслужване на животните. Ветеринарният лекар е констатирал, че лъвчетата са в хипотермичен шок с телесна температура под 32 градуса. След пристигане в клиниката са поставени в кислородна камера и въпреки, че са предприети всички процедури по спасяване на живота им, двете лъвчета умират.

Между 14 и 17 май т.г. предстои зоопаркът в Хасково да бъде проверен от междуведомствена комисия с участието на представители на МОСВ във връзка с подадени заявления за лицензиране на зоопарковете в Хасково и Димитровград, информират от РИОСВ.

Припомнят също, че грижата за животните в зоологическата градина е задължение на собственика - Община Хасково.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България