Почина големият треньор Иван Абаджиев

Почина легендарният треньор Иван Абаджиев. От няколко години той живееше при своята дъщеря в чужбина. Тъжната вест съобщи неговият възпитаник - бившият световният рекордьор, световен и европейски шампион по вдигане на тежести Златан Ванев.

"Почивай в мир, Старши", написа рано тази сутрин Златан в социалната мрежа.

Иван Абаджиев е роден през 1932 г. в град Нови пазар.

От 1969 г. е треньор на националния отбор по вдигане на тежести, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала. Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. Специализира щангистите и изисква извършването на огромен обем работа.

На олимпийските игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали - три златни и три сребърни. През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона.

С името на Абаджиев са свързани както големите успехи, така и два шумни допинг-скандала - на олимпийските игри в Сеул и в Сидни.

Получава високи държавни награди. Доктор хонориус кауза на Националната спортна академия. Обявен е шест пъти за най-добър треньор на България, а през 2001 г. е обявен за треньор на страната на ХХ век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България