Почина горилата Коко, която владееше жестомимичния език

Горилата Коко, известна с уменията си да общува с хората с жестове, почина на 46 години, съобщиха световните информационни агенции.

Животното издъхна в съня си в резерват в планинската верига Санта Крус, Калифорния, информираха от фондация "Горила".

Коко се роди през 1971 г. в зоологическа градина в Сан Франциско. На езика на жестовете тя се научи благодарение на д-р Франсин Патерсън, която я включи в проект на Станфордския университет.

Приматът можеше да общува с хората, използвайки 1000 думи от жестомимичния език. Освен това разбираше 2000 думи от говоримия английски.

Горилата се появи в много документални филми и два пъти в сп. "Нешънъл джиографик", като през 1978 г. сама се снима за корицата на списанието.

Сред приятелите на Коко бяха покойният актьор Роби Уилямс и басистът на "Ред хот чили пепърс" Флий. Рок музикантът дори даде на любопитния примат китарата си. Коко веднага започна да дърпа една от струните и даже успя да изсвири един или два рифа.

От фондация "Горила" заявиха ще запазят "завета" на животното с жестомимично приложение с Коко, приходите от което ще се използват в полза на горилите и децата, а също и с други проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка