Почина Деволският епископ Теодосий на 82-годишна възраст

Деволски епископ Теодосий

След кратко боледуване на 82 години почина Деволският епископ Теодосий, оповестиха на официалния сайт на Светия Синод на Българската православна църква.

Епископ Теодосий е роден на 9 ноември 1934 г. в село Драгижево, Великотърновско. Приема монашество на 3 декември 1955 г. в Троянския манастир. Завършил е Духовна семинария. Ръкоположен е за йеродякон на 8 януари 1956 г., а за йеромонах - на 21 септември 1962 г.

По време на разкола в БПЦ Теодосий е хиротонисан за епископ на 19 февруари 1997 г. от алтернативния синод. На Всеправославния събор, състоял се в София през 1998 г., и по решение на Светия синод от 5 октомври 1998 г., е приет по крайно снизхождение за служение в епископската степен и е определен да бъде на разположение на Светия синод. Приема послушанието викарий на Врачанския митрополит, но не встъпва в тази длъжност.

Деволският епископ Теодосий участва и в избора на нов пловдивски митрополит, като е избран от епархийските избиратели за един от двамата кандидати за избор на митрополит на Пловдивската епархия. От 1998 до 2008 г. изпълнява различни послушания като епископ на разположение на Светия синод, служейки в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", в Бачковския манастир, в храма-подворие на Румънската патриаршия у нас и на други места в страната.

На 1 юни 2008 г. епископ Теодосий е назначен за игумен на Троянския манастир, като на този пост е до 1 февруари 2011 г. От същата дата е назначен за епископ на разположение на Светия синод и е такъв до кончината си. Опелото ще е в родното му село Драгижево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България