Почина джаз пианистът Сесил Тейлър

Американският пианист Сесил Тейлър, признат за един от най-великите съвременни композитори на джаз музика и голяма фигура на фрий джаза, почина на 89-годишна възраст в дома си в Бруклин, предаде Ройтерс.

Той изненада музикалния свят с първия си албум "Jazz Advance", излязъл през 1956 г. Стилът му на свирене се отличаваше с характерно удряне по клавишите и допринесе за революционизиране на джаз музиката през 20-и век. Тейлър и саксофонистът Орнет Коулман откриха пътя към появата на фрий джаза, възникнал в края на 50-те години на миналия век и дал свобода на импровизациите. "Онова, което тази музика представлява, е до голяма степен свързано с липсата на ограничения", заяви навремето Тейлър пред музикалния критик Нат Хентоф.

Сесил Тейлър бе смятан за противоречив творец и бе по-малко известен от Коулман, който почина през 2015 г. Сред големите му фенове бе бившият американски президент Джими Картър, който през 1978 г. го покани да свири в Белия дом в рамките на джаз фестивал. След 5-минутното си изпълнение Тейлър неочаквано бе доближен от Джими Картър. "Не бях слушал пианист да свири по този начин", му казал Картър, докато се здрависвал с него.

Окуражаван от майка си, Сесил Тейлър минал класическо обучение по пиано, но се оформил като музикант, докато посещавал джаз клубове в Харлем. По-късно записите му стават популярни не само в САЩ, но и в Европа и Япония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят