Почина един от големите пазители на българщината в Македония - Панде Ефтимов

След дълго и продължително боледуване на 85 години в София почина един от най-ревностните защитници на българщината в Македония Панде Ефтимов, съобщи БНТ. Въпреки грижите и вниманието, което лекарите и сестрите от ВМА му оказваха, сърцето на бай Панде спря в неделя на обяд.

Панде Ефтимов е роден през 1932 година в село Претор, на брега на Преспанското езеро. Внук е на видния деятел на ВМРО Панде Суджов от Долна Преспа, убит от сръбската жандармерия през 1927 година.

Животът и съдбата на Панде Ефтимов са дълбоко свързани с борбата за запазване на българския характер на населението в Македония. Самият той завършва Педагогика и Филология в Скопие през 1956 година, а вече на следващата година е арестуван заради отказа си да се отрече, че е българин. Първото му пребиваване в затвора продължава до 1961 година. За втори път Панде Ефтимов е арестуван през 1971 година и прекарва в югославските затвори до 1974 година.

Целият живот на Панде Ефтимов преди провъзгласяването на Македония за независима държава през 1991 година, и особено след това, е свързан с възникването и дейността на редица патриотични организации, в които членуват хора с българско самосъзнание. Той е един от инициаторите за поставяне на паметна плоча на брега на река Вардар в Скопие на героинята Мара Бунева, участва в тържествата по годишните от смъртта на полк. Борис Дрангов, на Тодор Александров и др.

Наред с това той не се отказва от своята журналистическа професия и издава книги с поезия и разкази. Носител е на редица български отличия.

Българското гражданство на Панде Ефтимов е възстановено през 2007-а година.

Панде Ефтимов е и главен герой във филма на Коста Филипов „Камъкът на страха“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България