Почина Збигнев Бжежински

За кончината на дипломата съобщи неговата дъщеря

На 89-годишна възраст почина Збигнев Бжежински, политолог, социолог и съветник на американския президент Джими Картър.

За смъртта му съобщи в социалните мрежи неговата дъщеря Мика Бжежински, която е телевизионна водеща в новинарския канал MSNBC. „Моят баща почина мирно тази вечер. За мен той беше най-вдъхновяващият, обичащият и отдаден баща, който едно момиче може да има“, написа Мика.

Роден във Варшава на 28 март 1928 г. в семейството на дипломат, той израства в Канада. Получава бакалавърска и магистърска степен от университета Макгил, а университетът Харвард го прави доктор на философските науки. По-късно той става гражданин на САЩ.

От 1977 до 1981 г. Бжежински работи като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, където е известен със своята неотстъпчива политика спрямо СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, които са управлявани от пакистанските служби за сигурност и получавали финансова подкрепа от ЦРУ и британските МИ6.

През 2009 г. пред чешката телевизия ЧТК заявява: „Източноевропейците да престанат да се държат като малки деца и да започнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка