Почина италианският режисьор Франко Дзефирели

Снимка: Twitter

На 96-годишна възраст в Рим почина световноизвестният режисьор Франко Дзефирели, съобщава БГНЕС.

Франко Дзефирели е италиански актьор, режисьор, продуцент, сценарист. Той е носител на 2 награди БАФТА, 2 награди “Еми”, 5 пъти на наградата „Давид ди Донатело“. Дзефирели два пъти е номиниран за “Оскар”. От 1994 до 2001 г. е член на италианския сенат от партията на Силвио Берлускони “Форца Италия”.

Неговият дебют на големия екран е през 1967 г. с комедията по Уилям Шекспир “Укротяването на опърничавата”. Във филма се снима звездната двойка Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

Световна известност му носи лентата “Ромео и Жулиета” през 1968 г. с незабравимите Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг. Това е най-добрата екранизация на безсмъртното произведение на великия Шекспир.

Известният кинокритик Роджър Ебърт пише за ежедневника „Чикаго Сън Таймс“: „Вярвам, че „Ромео и Жулиета“ на Франко Дзефирели е най-вълнуващият филм по Шекспир, който някога е бил създаван”. Бюджетът на филма е 850 000 долара. Получава 38,9 млн. долара приходи.

Дзефирели е заснел над 30 игрални и телевизионни филма, които предизвикват голям обществен интерес като „Хамлет“ (1990) с Мел Гибсън в главната роля, „Чай с Мусолини“ (1999), „Калас завинаги“ (2002).

Поставил е над 100 опери. Работил е с такива прочути оперни певци и актьори като Пласидо Доминго, Мария Калас, Елена Образцова, Гена Димитрова, Лучано Павароти, Лорънс Оливие, Марчело Мастрояни, Мел Гибсън, Джуди Денч, Майкъл Йорк, Елизабет Тейлър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино