Почина основателят на "Икеа" Ингвар Кампрад, съградил империя за милиарди

След кратко боледуване основателят на ИКЕА Ингвар Кампрад почина днес на 91-годишна възраст, съобщиха от компанията.

Ингвар Кампрад е роден на 30 март 1926 г. в южния шведски град Смаланд, където е починал спокойно сред най-близките си.

Историята му е необикновена. Ингвар Кампрад основава фирмата си ИКЕА през далечната 1943 г., когато е едва на 17 години.

Откъде идва името? Първите букви от Ингвар Кампрад Елмтарид Агунарид – И и А от неговото име, Елмтарид е ферма в Агунарид, където бъдещият бизнесемен е израснал.

Ингвар Кампрад започва първо да търгува с моливи, портмонета, рамки за картини, покривки за маса, часовници, бижута и найлонови чорапи. Той ги доставя на клиентите си с велосипед. През 1947 г. асортименнтът включва и мебели, но само по каталог. Първят магазин се появява 10 години по-късно.

Ингвар Кампрад залага на семпли и сравнително евтини мебели, които пестят място и всеки може да сглоби сам.

За да спести данъци, през 1982 г. Кампрад превръща фирмата си във фондация със седалище в Холандия.

Мебелният бизнес го превръща в един от най-богатите хора в света. В момента състоянието му се изчислява на над 40 милиарда евро, а ИКЕА е номер едно в света при търговията с мебели с филиали в 40 държави, включително и в България. Заетите са 163 000 души. Годишният оборот за 2017 г. е 34,1 милиарда евро. Чистата печалба възлиза на 4,2 милиарда евро.

Ингвар Кампрад се оттегеля от оперативна дейност през 1988 г., но до 2013 г. запазва поста си на председател на Надзорния съвет на ИКЕА.

През всичките години той съумява да разграничи личните си проблеми от бизнеса и така да запази ИКЕА от удари.

Един пример – през 1994 г. шведският всекидневник «Експресен» оповести, че през 40-те и 50-те години на миналия век Ингвар Кампрад е поддържал тенсни контакти с шведския фашист Пер Енгдал и е изразявал симпатиите си към вижданията му. Кампрад изпраща отворено писмо до всичките си сътрудници. В него той потвърждава публикуваното, но посочва: «Това беше част от моя живот, за което дълбоко съжалявам.»

През 1998 г. от печат излиза негова книга, посветена на осторията на ИКЕА. Описва и битката си срещу алкохола, както и собствените си възходи и падения в бизнеса. Не спестява и заблудите си в младежки години. Баба му по бащина линия, която е германка, е била поклонница на Хитлер и му е повлияла при величаенето на фюрера.

В началото на миналия век бабата и дядото се преселват от Германия в Швеция.

При представянето на книгата си във филиал на ИКЕА в Стокхолм Ингвар Кампрад изрича: «Може ли за подобна глупост (да си на страната на Хитлер – бел.ред.) да получиш опрощение?»

Ингвар Кампрад си отиде от този свят. Остава сътвореното от него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа