Почина пилотът на самолета, паднал край Шумен

Паднал самолет край Шумен. Снимка: Борис Колев

След шест дни в кома почина 62-годишният Валери Димитров, пилотирал двумоторния частен самолет "Piper", който падна край Шумен миналата седмица. До последно мъжът е бил на апаратно дишане след тежка травма на бял дроб, в критично състояние и издъхфнал в понеделник в шуменската болница.

Както "Труд" писа, на борда на самолета бяха той и синът му Александър/26 г./, който е с фрактура на ръка и крак. Във фаталната сряда те летяли от Шумен до Балчик, а инцидентът станал при връщането им от Балчик към Шумен минути след 19 ч. Трябвало да кацнат на близкото летище в Шумен, но се приземили аварийно и фатално, като самолетът се ударил в ствола на джанка и това предизвикало теч на гориво от единия резервоар.

По случая върви разследване под надзора на Окръжна прокуратура-Шумен. Участва и Дирекцията за разследване на произшествия във въздушния, водния и жп транспорт към Министерството на транспорта.

На място в огледа участва и Христо Христов, ръководител на специализираното звено за разследване на авиационни инциденти.

"Познавам Валери от много години и за мен той бе бог в леката авиация", заяви пред "Труд" Христов. По думите му, "при кацане на самолета е имало вятър и той е плетял 2/3 от пистата, не е успял да кацне и решава да мине на втори кръг, за да да заходи срещу вятъра и да кацне на площадката". В този момент самолетът пропада - става скоростен срив, но защо все още се изсяснява. Задрал е в земята, подскочил е с дясното полукрило и се е ударил в дървото, което е било фатално.

Стана ясно, че експерти нямат забележки по машината - часовникът й е на 837 часа, 4-местен, комфортен, бизнес самолет, добър за развлечения и обучение. Летателно годен е, а двамата пилоти в него са били с изрядни документи, правоспособни. Баща и син имат фирма за авиохимически дейности и друга, с която са обучавали професионални и любители пилоти. У нас има към 70-80 регистрирани подобни машини, които се ползват за развлечения и обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България