Почина създателят на модерната реанимация във Варна

На 88-годишна възраст този свят напусна създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна и пионер на водното спасяване по българското Черноморие - д-р Власаки Луков Власаков, съобщиха от МБАЛ "Св. Анна".

Син на лекар и художничка, Власаки Власаков завършва Априловската гимназия в Габрово, а след това и медицина в София. Работата си като лекар започва в Добрич, след което вплита живота си в медицината на град Варна. Придобива две специалности - хирургия и анестезиология и реанимация и става един от първите преподаватели в новосъздадения Висш Медицински Институт - Варна /сега Медицински Университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"/. През 1965 г. д-р Власаков създава по европейски модел първото извънстолично отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение - ОАРИЛ, в тогавашната Окръжна и Факултетска Болница, което оглавява и превръща в регионален център за компетентност. Консултант е за Североизточна България и води следдипломната квалификация по анестезиология и реанимация в региона. През 1967-68г. със стипендия от Световна здравна организация преминава едногодишен интернационален курс в Копенхаген, Дания - световен център по анестезиология и интензивно лечение, последван от специализация в университетски клиники на Швеция. По време на работата си в ОАРИЛ д-р Власаков въвежда, практикува и популяризира множество съвременни методи за лечение като кардио-пулмонална реанимация, централна венозна катетеризация, комплексно лечение на шока, микротрахеотомия и др. Участвал е самостоятелно и като съавтор в над 70 доклада на национални симпозиуми, конгреси, конференции в България. Като достоен син на баща си, който е участник в първата мисия на Българския Червен Кръст през Първата световна война, д-р Власаков става един от пионерите на модерното водно спасяване по Черноморието. Активно участва в организирането на медицинските служби на ВСС и създава уникалния за времето си Спешен подвижен реанимационен екип.

След като се пенсионира, д-р Власаки Власаков продължава лекторската си дейност в БЧК и работи като анестезиолог до 86-годишна възраст. Носител е на множество награди и е почетен член на борда на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение, допълниха от МБАЛ "Св. Анна", отдавайки почит на човека, чийто живот бе медицината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България