Почитаме Св. Св. Кирил и Методий

На 11 май православната църква чества двамата равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий. Братята измислили първата старославянска писменост са обявени за покровители на Европа от папа Йоан Павел II.

Константин-Кирил Философ създава първата българска азбука - глаголицата. Тя е напълно оригинално творческо дело. С глаголицата и превода на Библията се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Св. Св. Кирил и Методий.

Днешният празник е и ден на библиотекарите. Националната библиотека в София ще отбележи 11 май с Ден на отворените врати. Всеки свободно ще може да посети и разгледа сградата, а също и да получи безплатна едномесечна читателска карта.

Ще има специална експозицията - "Книги, посоки, публики". Ще бъдат показани и най-новите постъпления в Националната библиотека по линия на сътрудничеството с чуждестранни партньори и институции.На събитието ще присъства председателят на Парламента Димитър Главчев.

Ден на отворените врати ще има и в Столична библиотека. От 11 часа творци-приятели на библиотеката ще четат свои произведения и ще отправят послания за празника.

През 1851 г. за първи път 11 май се чества и като Празник на българската просвета, но датата по нов стил - 24 май е светският празник, който се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България