Почитат Дико Илиев с Дунавско хоро на площада в Монтана

В Монтана днес извиват Дунавско хоро, което е написано от маестро Дико Илиев на днешната дата преди 80 години. Концерт реверанс към големия композитор на Северозапада ще представи духов оркестър “VIVO – Монтана” на централния площад „Жеравица” от 18 часа, съобщават от Дарик. Програмата ще започне с Дунавско хоро и ще завърши с него. Публиката ще чуе и други от незабравимите хора, композирани от Бай Дико, в изпълнение на оркестъра под диригентството на Пламен Крумов.

Така Монтана се включа в инициатива на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Към отбелязването на годишнината на най-популярното хоро, написано от Дико Илиев се присъединяват оркестри от цялата страна.

Дико Илиев е скъп на сърцето на всеки монтанчанин и по друг начин. Маестрото преживява старините си в този град. Тук той навършва осемдесетата си годишнина и юбилеят се превръща в национално събитие. В Монтана на всеки две години в памет на големия композитор се провеждат Национални празници на духовите оркестри, в които гостуват и чуждестранни музиканти.

Народният композитор, както го наричат всички още приживе, ни оставя богато наследство. Творчество му е вдъхновено от българското хоро, с чиито стъпки описваме кръга на живота си и затова с него пристъпваме в новата година. Води ни духовата музика с Дунавското хоро, „а с нея можем да стигнем навсякъде”, казват героите на Радичков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България