Почитат 100-годишнината от рождението на джаз звездата Нат Кинг Кол с концерт в Търново

Почитат 100-годишнината от рождението на джаз звездата Нат Кинг Кол с концерт във Велико Търново. На 17-ти март ще бъде отдадена почит към музикалната звезда Nathaniel Adams Cole в хотел Арте в старата столица.

Нат Кинг Кол е една от най-значимите фигури в света на музиката от миналия век. Широката му усмивка предава съвсем точно топлината, която виртуозните му изпълнения оставят върху публиката. Брилянтен пианист и блестящ вокалист, през краткия си 45- годишен живот той се превръща в истинска легенда на популярната сцена за времето си, на която се открояват имената на Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Дюк Елингтън и много други.

В негова чест ще бъде изнесен концерт от известни музиканти. Това са Павел Терзийски-вокал. Той учи оперно пеене в Нов Български Университет, като същевременно се занимава с експериментално и джаз пеене на столичната клубна сцена. Пял е в Австрия, Естония, Норвегия, Италия, Холандия, Германия и Англия, с различни музиканти, някои от които са Росен Захариев, Георги Дончев, Skiller, Антони Дончев, Арабел Караян и много други.

На пианото ще се изяви Димитър Горчаков, който завършва музикалното училище с класическо пиано и музикалната академия с джаз пиано в София. Участва в майсторските класове на Милчо Левиев, Atsuko Seta, Jiggs Whigham, Aaron Goldberg и други. Свирил е на международни и български фестивали като 21-ви Международен Джаз Фестивал Банско, Atmospheric festival, Nisville Jazz Festival (Сърбия), White Rabbit Festival Sofia, Sofia Film Fest, както и в различни фестивали в Европа, Северна и Южна Америка в проекта „Songs from my show” на Иво Димчев.

Васил Хаджигрудев свири на контрабас и е сред най-активните български музиканти. Завършва в Холандия през 2014 г. В периода 2015-2017 г. преподава в Малага, Испания. През 2018 съосновава колективът Хорз horz.co за съвременна музика в Нови Сад, Сърбия.

Барабанистът Борислав Петров пък получава своето музикално образование в Холандия, завършвайки джаз програмата “New York Comes to Groningen” в консерваторията Принц Клаус в Гронинген, последвана от магистърската програма на консерваторията в Амстердам (2002-2008). Ученик е на легендарния американски джаз барабанист Ралф Питърсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони