Почти три години след трагедията Варненският окръжен съд реши: Три години затвор за гинеколог, причинил смъртта на бебе

Снимка: Архив

Виден варненски акушер-гинеколог бе осъден на 3 години затвор за причиняване по непредпазливост на смъртта на бебе и на средна телесна повреда на родилка. Наказанието постанови Варненският окръжен съд, който призна д-р Петър Атанасов за виновен и по двете повдигнати му обвинения.

Докторът, който е сред доайените в гилдията и е бивш директор на АГ-болницата, веднъж бе оправдан от друг състав на окръжния съд, но след протест на прокуратурата делото бе върнато за ново разглеждане. На процеса стана ясно, че въпреки че е в пенсионна възраст, д-р Атанасов имал договор да провежда раждания в АГ-болницата във Варна.

Драмата се разиграла на 26 февруари 2015 г., когато приел 39-годишна родилка за планово естествено раждане. Двамата имали уговорка при нужда да бъде направено секцио. За да ускори процеса, докторът дал на пациентката забранения у нас препарат "Цитотек". На финала на раждането тоновете на бебето започнали да падат, но се оказало, че не е осигурен дежурен анестезиолог. Лекарят се опитал неуспешно да спаси положението с удар по корема на родилката, от което матката й се разкъсала. След спешна операция животът на жената бил спасен, но бебето загинало.

Това е първата ефективна присъда във Варна срещу медик за смъртта на бебе. Тя може да се обжалва пред Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право