По БНР трети ден звучи музика на покойници

Трети ден по БНР звучи народна музика, джаз и изобщо музика на хора, които са починали преди повече от 75 г., заради разрив между Националното радио и "Музикаутор".

Сдружението за колективно управление на авторските права смята, че държавно субсидираната медия трябва да започне да плаща толкова висок процент, колкото и частните радиа.

Ние и в момента сме най-големият им платец - парират ги от БНР, - тъй като имаме огромна аудитория. През 2015 г. БНР е платило за авторски права близо 500 хил. лв., които "Музикаутор" иска да бъдат увеличени до 1,8 млн. Тази сума е 3,5 пъти по-висока от досегашната, а годишната ни субсидия не е увеличена - няма как да намерим парите, обяснява генералният директор на Националното радио Александър Велев.

Искахме да преговаряме за поетапно увеличение на процента, който БНР заплаща, но не срещнахме разбиране, коментира „Музикаутор“. Сдружението се възползва от изтичането на договора си с радиото, за да го прекрати от 1 януари 2017 г. Заради това БНР няма право да излъчва песни от 95% от световния съвременен репертоар, чиито права за България се държат от "Музикаутор". Междувременно от СЕМ изразиха "загриженост" и обявиха, че ще положат усилия за среща на двете страни.

"Не знам докога ще продължи създалото се положение - призна шефът на БНР. - Аз съм готов на преговори. Никой няма интерес от създалата се ситуация - нито БНР, нито "Музикаутор“, нито изпълнителите и авторите, а най-малкото слушателите."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България