По вина на Боби Лазаров*

Президентът Плевнелиев можеше да бъде успешен водещ на прогнозата за времето, заради усмивката си, но уви не разбира дори и от това

Той изчезна от общественото пространство, като сутрешна черноморска мъгла след изненадващ бриз. Изглеждаше като един подлистник в брошурата на Бойко Борисов и нищо повече. Довяха го, отвяха го. Но тези дни бившият президент Росен Плевнелиев се спусна от Сапун планина (Витоша, б.р.), като извратен ноемврийски фьон. Извратен, защото през ноември рядко има такъв южняк.

„Долнякът“, както наричат фьона по някои родопски места, освен да носи гола вода по тиквените ниви, обостря и психичните разстройства - чувство за величие, за божественост, а понякога и за декоративност. В някои северни държави едно престъпно деяние, извършено по време на подобно метеорологично явление, се приема със снизхождение в съда.

Плевнелиев се появи и вършее из всички телевизии и няма спиране. Усещането е като да са ти продали фалшиво дистанционно. Натискаш бутон - усмивката на Плевнелиев, натискаш друго копче - усмивката на Плевнелиев, усмивка, усмивка, и пак усмивка, докато се озъбиш.

Лично аз обвинявам Боби Лазаров - прекрасният репортер, а и сега водещ на „Прогнозата за времето“ по бТВ. Боби можеше да отстъпи тази позиция на Плевнелиев и тази саможертва щеше да бъде за благото ни - поне телевизионният ефир щеше да се изчисти.

Плевнелиев би бил прекрасен водещ на „Времето“, макар да е извън времето и пространството - има нужната усмивка, може да ходи и наляво, и надясно, без да пада. Това най-много му се отдава в идеологически аспект.

Дежа-вюто на опита ми показва, че когато един позабравен политик се завърти из медиите, нещо се върти около него. Звучи ми като ново назначение - нещо важно, нещо толкова важно, като позиция и пари, в същото време толкова безсмислено, че можеш да живееш спокойно само с кулинарните риалити програми и прогнозите за времето.

Президентът Плевнелиев се появи като джокер „Обади се на приятел!“

Във всичките си изказвания по темите около изборите, Плевнелиев изглеждаше като многоточие на Бойко Борисов и затова изглеждаше толкова нелепо и обидно за позицията, която някога е заемал. Как може да си бил президент и днес с удоволствие да се правиш на партиен паж? Не можеш да говориш за местни избори, като активист от регионална структура. Не можеш да говориш като пиар на назначена без идея агенция. Президентската институция е по-важна от името, по-важна от партията, по-важна от дневния тренд. За мен е обидно непонятно поведението на президента.

Две неща: когато си държавен глава - това е до гроб, мислиш за целия народ - леви, десни, декласирани. Когато имаш минало, ако обичаш не се прави на новороден.

Ето какво фьонът Плевнелиев продуха в пространството, покрай местните избори.

Плевнелиев: „Демократична България“ играха мълчаливо, но заедно с Мая Манолова на втория тур. Те водиха кампания месеци наред, в която оплюваха непрестанно ГЕРБ. Не казаха добра дума нито за газовия интерконектор, нито за F-16“.

Грешка! Всичките гласове на „Демократична България“, които отидоха успешно за техните районите кметове, но не отидоха за кмет на София, бяха достатъчно да свалят ГЕРБ от София.

Но ето какво отговориха демократите: „С недоумение приемаме опитите за внушения, че сме леви и „деца на бивши комунисти“ и от президента на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, чийто баща е бил секретар на ОК на БКП в Благоевград, а самият Плевнелиев е бил щатен комсомолски секретар“, се посочва още в позицията“.

От мен да знаете, тия са най-охлювестите в политиката. Ако беше времето на Иван Вазов, Росен Плевнелиев спокойно можеше да каже: „Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Аз не мога да остана тука и излазям“.

А за F-16? „Демократична България“ първо не разбират от самолети, а от любов към САЩ. Това, което и аз съм писал, че тепърва ще започнем да доплащаме за бентлитата на отбраната, се случва. Вече са заложени нови 300 милиона за инфраструктура и това е началото и както съм предсказвал, тази сделка ще ни доближи до външния дълг на Живков. А в същото време „Инфекциозна болница“ в Пловдив разнася инфекции, защото няма някакви си дребни в бюджета. И само това ли е?

Никога предишни президенти не са се нахвърляли срещу свои предшественици или наследници.

„Апелирам към държавния глава да се възползва от конституционното си право и да отложи избора на нов главен прокурор“, заяви Плевнелиев в края на октомври. А когато Румен Радев се възползва от това си право, Росен Плевнелиев го разкритикува. Боби, Боби!

Ако Плевнелиев беше станал синоптик, печалбата щеше да е за всички - щеше да ни спести политическите си манипулации, които са на нивото на човек, подмамил гастарбайтери в Германия и Белгия и след това да ходи да събира комисионните от спалните им. Жалко е, че не знае къде е черната дупка.

А трябва, защото действа на обществото като ГЕРБ - Гастроезофагеална рефлуксна болест. Получаваш киселини, един вид.

 

Под знака на Меркурий

Боби Лазаров е по-добър от Плевнелиев, обаче Росен не е виновен. Боби може да говори и за прогноза, и за Меркурий, и за черни дупки, и за магнитни бури. А най-важното е, че на Боби Лазаров може да се вярва за всичко, дори когато ти разказва, че на планетата XY378-MegaYakPich произвеждат най-чистия коняк в Галактиката, а Стопаджията е поръчал свежо телешко от Марс. Прогнозата е като добрата политика. Ако има срещу теб има професионалист, есента винаги е хубава.

* Заглавието е вдъхновено от стиха на Иван Ланджев “По вина на Боби Фишер”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари