По-висок риск от депресия при мъжете фитнес маниаци

Норвежки и американски учени установиха, че мъжете, които са пристрастени към фитнес залите, по-често страдат от депресия, коeто ги тласка към злоупотреба с алкохол и прибягване към нелегални стероиди.

Специалисти от Норвежкия университет за наука и технологии, съвместно с техни колеги от Харвардския университет изследваха 2400 американски мъже на възраст между 18 и 22 години, редовни посетители на фитнес зали. Около 10 процента от тях имали невярна представа за тялото си, като се мислели за прекалено пълни и желаели да отслабнат чрез физически упражнения. Една трета от участниците се били подложили на специален хранителен режим през изминалата година, за да натрупат по-голяма мускулна маса.

Изследваната група се оказа с 4 пъти по-голяма вероятност да посегне към анаболните стероиди, за да постигне перфектна физика. Участниците били и с 4 пъти по-голям риск от депресия, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Един от главните автори на проучването, д-р Трине Еик-Неис коментира, че повечето мъже, пристрастени към фитнеса, желаят да се сдобият с тялото на Кристиано Роналдо. "Това е голям проблем, защото той е професионален спортист, докато посетителите на фитнеса са обикновени млади хора, които ходят на работа или учат. Ако искат подобна физика, те трябва да посветят, досущ като Роналдо, целия си работен ден на тренировките!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл