По-добри условията на работа за учените ще е сред основните приоритети на акад. Юлиан Ревалски

Да запази програмата за развитие на младите учени и да подобри условията за работа - това са сред приоритетите на новия председател на БАН академик Юлиан Ревалски.

В момента средната работна заплата на учените е под 700 лв., хората работят на студено, а средства трябват и за поддържането на модерната техника.

Академикът е удовлетворен от бързата реакция на властта, която отпусна допълнителни средства за академията. Те обаче ще решат проблемите в краткосрочен план.

„Тенденцията в света е за увеличаване на финансирането на научните изследвания. Има една Лисабонска стратегия, в която ЕС постави за цел към 2020 г. около 3% от БНП да отива за наука и научни изследвания. В нашата национална стратегия са поставени по-скромни цели, но все пак е предвиден 1, 5% за научни изследвания. Половината от този процент идва от публичното финансиране. В момента ние сме на ниво по-малък от четвърт процент, ако държавата изпълни този ангажимент ще има съществен резерв, защото това означава почти три пъти да се увеличи до сегашното финансиране“, каза академик Юлиан Ревалски пред БНТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България