По-евтини горива за началото на лятото

Министърът на икономиката Емил Караниколов поздрави Валентин Златев, председател на Контролния съвет на “ЛУКОЙЛ-България”, на конференцията по повод 20 г. от създаване на Българската петролна и газова асоциация. Снимка: Цветан Томчев

Държавният бюджет губи 600-700 млн. лв. годишно от сивия сектор в бранша

Касовите бележки нарушават конкуренцията

Надявам се в края на май или началото на юни да видим успокояване на цените на горивата и дори намаление. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в рамките на форум по повод 20 години от създаване на асоциацията. През последните 2-3 години няма тенденция за летни поскъпвания на горивата, а дори е имало намаления. Това е така, защото ако няма световно повишаване на цената на горивата, август е по-слаб период, което предполага борба за всеки клиент, обясни той. Но заради въвеждането на тол таксите горивата може да поскъпнат с 3-4 ст. за литър от края на август, заяви Терзиев.

Според него незабавно трябва да бъде обнародвана наредбата към новия закон за горива, за да може да започне регистрацията на фирмите в сектора. Среща за наредбата има днес при министъра на икономиката Емил Караниколов, на която са поканени представители на фирмите в бранша. Загубихме четири месеца в правене на нищо, а по отношение на наредбата искат да се наложат няколко човека, които висят пред прозорците на премиера, каза Терзиев. Целта на закона е да бъдат регистрирани търговците на горива, за да бъде ограничен сивият сектор, като изискванията за банкова гаранция са по-малки от предвидената глоба за некачествени горива.

Има различни оценки за размера на сивия сектор при горивата като те варират от 14-15% до 30% от пазара, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него годишните загуби за бюджета от този сив сектор са 600-700 млн. лв.

Да отпадне изискването върху касовите бележки за горива да бъде изписвана доставната цена, призова Живодар Терзиев. В противен случай всеки търговец на едро ще знае на каква цена е продал горивото негов конкурент, което ще има негативни последици за конкуренцията. КЗК излезе със същото становище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика