По-евтини тол такси за автобусите

Снимка: Архив

Обмислят мярката, за да не поскъпват междуградските превози

Транспортните фирми ще могат да плащат и с обща фактура за всички тирове

Намаление може да има и за камионите, които превозват опасни и бързоразвалящи се стоки

По-евтини тол такси могат да заплащат автобусите, които извършват междуградски превози. Така ще се подпомогнат превозвачите и особено тези, които осъществяват единствената връзка на хората от по-малките населени места с големите градски центрове. Промяната в момента се обсъжда от властта, научи в. “Труд”. Намалена такса за преминаване по платените магистрали и шосета вероятно ще плащат и камионите, които превозват опасни стоки, живи животни и бързоразвалящи се храни. В момента тези тежкотоварни превозни средства имат право да се движат по магистралните участъци дори когато в сила е забрана за останалите камиони.

Освен това, за да се улеснят превозвачите се обмисля и възможността за предплащане на маршрута по тол трасетата от страна на тежкотоварните автомобили. Така водачите на транзитнопреминаващите камиони ще могат да предвидят предварително колко ще им струва прекосяването на страната. За българските превозвачи може да заработи друга иновация – плащането на тол таксите чрез седмична или месечна фактура, на принципа по който се плащат и абонаменти за телефон. Така собствениците на компании ще могат да плащат накуп за всички свои 10 или 100 камиона, на определен период от време. За това всеки водач, независимо дали на автомобил или на камион, да ползва това, което е потребил ще се грижат патрули. Предвидено и е наблюдение чрез видеокамери.

Почти сигурно е, че след заработването на тол системата ще бъдат въведени и по-високи глоби за нарушителите. До дни трябва да бъдат представени на обществено обсъждане и вариантите за тол таксите, които ще се заплащат от превозвачи и транспортни компании за преминаване по родната пътна мрежа, включена в обхвата на системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес