По-заможните взимат повече болнични

Увеличават се обезщетенията за период от 15 до 30 дни

Българите с по-високи доходи взимат повече болнични. В последните години е налице и увеличение именно на дела на получателите на болнични от най-високодоходните групи, посочва анализ на КНСБ.

Докато през 2014 г. 29,5% е бил делът на хората, взели обезщетения, които се осигуряват на доход от 1,5 до 2 пъти над средния, то през 2018 г. делът им е нараснал до 34,2% от общия брой.

При тези получили парично обезщетение по болест, изчислено на база доход над 2-кратния размер на средния, расте от 25,2% през 2014 г. до 27% през 2018 г.

Според анализа делът на болничните листове с продължителност до 7 дни е нисък на фона на общия брой, както и за разходите за обезщетения по болест като цяло.

Увеличаването на броя на болнични с дълъг срок, а не на късите болнични листове, натоварва работодателите и техните разходи, показват още данните на синдиката.

Междувременно от АИКБ обявиха, че подкрепят решението на Асоциация на организациите на българските работодатели да прекратят участието си в Тристранката до внасянето на адекватни предложения за ограничаване на злоупотребите с болничните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари