По-малко документи за издаване на лична карта (обзор)

Облекчава се регистрацията на предприятия, търсещи временни работници

Улеснения за техническите изисквания към продуктите

Голяма част от необходимите документи за издаването на лични карти и паспорти скоро ще се събират по служебен път, след като кабинетът одобри важни промени в правилника. Те са свързани със случаите, когато за хората е настъпила промяна на ЕГН, на имена, на постоянния адрес или на пола и тези факти са отразени в Националната база данни “Население”. Тогава към заявлението за издаване или подмяна на паспорт или лична карта няма да се прилагат изискваните към момента удостоверителни документи, а те ще се събират по служебен път от МВР. Облекченията има и по отношение на издаването или подмяната на лична карта и паспорт на младежи между 14 и 18 години.

За намаляване на административната тежест правителството предлага промени и в три закона и одобри изменения в две наредби. По-малко документи ще изисква Агенцията по заетостта при регистрацията на предприятия, които осигуряват временна работа. Това ще е резултатът от промени в Закона за насърчаване на заетостта. За кандидатстващите за извършване на тази дейност физически и юридически лица ще отпадне задължението да представят документи за регистрация или единен идентификационен код. Тези обстоятелства ще бъдат проверявани служебно. От Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите пък отпада изискването за предоставяне на някои официални документи на хартиен носител като удостоверението за наличието или липсата на задължения, издавано от НАП, и документа за липсата/наличието на неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители, издаван от “Главна инспекция по труда”.

С изменения в Закона за измерванията се предвижда частична отмяна на режима за одобряване на идентификационните знаци на лицата, които произвеждат или внасят бутилки, като от него ще отпаднат вносителите на бутилки. Отменя се и уведомителният режим за дейността на лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти.

С предложените промени в Закона за техническите изисквания към продуктите се премахва изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител и се създава възможност те да бъдат събрани по служебен път.

 

След гаф на Кунева

Спецагенция ще следи парите за наука

05-1-1-newИзпълнителна агенция „Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж“ (ИА „ОП НОИР“) ще следи как се харчат парите за образование и наука. Това реши правителството на и одобри нейния устройствен правилник. Така кабинетът поправя гаф от времето на Меглена Кунева като образователен министър и служебното правителство, тъй като ЕК идентифицира набор от проблеми, в резултат на които бяха спрени междинните плащания по програмата.

Изпълнителната агенция ще второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на образованието и науката. Спецагенцията ще изпълнява функциите на Управляващ орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. и всички произтичащи от това задължения и отговорности съгласно националното законодателство и правото на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България