По-малко зърно за хляб заради сушата

Снимка: Архив

Има 100 процента пропаднали площи с жито, предупреждават стопани

Фермери разорават нивите с пшеница

Следващите 3-4 седмици са критични

Очакваме по-слаба реколта от пшеница заради сушата. Не искаме да всяваме паника, но ситуацията с есенниците никак не е добра. Това заяви пред „Труд” Ангел Вукодинов, председател на Контролния съвет на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив. За пръв път в България имаме пропаднали на 100 процента площи по това време. Колеги от Асеновградско вече започват да разорават ниви с пшеница и да ги подготвят за други пролетни култури, посочи той.

По думите му проблемът е, че валежите в цялата страна са оскъдни. Имахме надежди за есенниците заради все пак падналите дъждове през ноември и топлия декември. Част от посевите успяха да влязат във фаза 3-4 лист, а някой дори стигнаха до фаза „братене”, обясни зърнопроизводителят. Там, където почвите са слаби обаче, има опадане на листна маса и изсъхнали посеви.

Според Вукодинов влагозапасяването на почвата е много слабо. Дори в горните 50-60 сантиметра съдържанието на вода е едва 40-50%, което е недостатъчно. Щом времето се затопли ще настане още по-голяма паника сред зърнопроизводителите, твърди експертът.

В следващите 10 дни стопаните трябва да започнат да торят. Липсата на влага обаче ще направи торенето безсмислено, защото няма как веществата да проникнат в почвата, обясни той.

По думите му следващите 3-4 седмици ще бъдат критични, ако не паднат дъждове.

Там, където се разорава, стопаните търпят сериозни загуби. Фермерите губят между 50 и 70 лева на декар, изчисли Вукодинов. Има огромен риск и за новите култури, които ще се засеят там, защото за тяхното развитите ще са нужни двойно повече валежи.

За миналата стопанска година земеделските стопани казват, че е била много добра. Тогава са отчели среден добив на пшеница от декар 700 кг.

Зърнопроизводителите смятат, че не е изключено ниските добиви да се отразят на цената на хляба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес