По-ниски такси за преводи и плащания в ЕС

Поръчваме онлайн от чужбина все едно, че купуваме от български сайт

Няколко пъти по-ниски банкови такси ще плащаме за преводи в рамките на ЕС, както и при плащане с карти при пътуване в Европа и за покупки от чуждестранен онлайн магазин. Вчера Европейската комисия внесе предложение за намаляване на таксите за презгранични плащания в евро в ЕС. В момента за фирмите и гражданите от еврозоната няма разлика дали ще извършват операции в своята държава или в друга страна от еврозоната. ЕК предлага тези правила да важат за целия ЕС.

“Всички европейци ще могат да извършват презгранични парични преводи в евро при същата такса, каквато биха заплатили за вътрешна операция в местна валута”, каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за финансовите услуги. Това ще намали таксите до няколко евро или дори цента. Например, презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева. Това е много важно, защото сега таксите за банков превод могат да достигнат баснословни нива в някои държави (до 24 евро за превод на 10 евро).

По-малки такси ще плащаме и при пазаруване с банкови карти в страните от ЕС. Ще се въведе изискване за пълна прозрачност при обмяна на валутата, когато хората плащат с карта в държава, чиято валута е различна от тази в собствената им страна. Сега хората обикновено не са осведомени за разходите за обмен на валутата, ако например плащат в чужбина с банкова карта в левове. Затова ще се изисква да бъдат подробно информирани за разходите за обмен на валута преди да извършат такова плащане (напр. с карта в чужбина, независимо дали става дума за теглене на пари в брой от банкомат или плащане с карта в търговски обект, или онлайн плащане), посочват от ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика