По следите на НЛО в „Проект Синя книга”

Ейдън Гилън от “Игра на тронове” играе професор

Страстта ми към актьорското майсторство се очерта в тийнейджърските ми години. Тогава гледах филмите на Копола

И до днес “Близки срещи от трети вид” продължава да ме вълнува и да бъде един от най-добрите филми, правени някога

Драматичният сериал “Проект Синя книга”, създаден от носителя на “Оскар” и “Златен глобус” Робърт Земекис (“Завръщане в бъдещето”, “Контакт”), ще дебютира по Epic Drama на 19 септември, четвъртък, от 22:00 часа българско време. Сериалът е базиран на действителни свръхсекретни разследвания на Неидентифицирани летящи обекти и свързани с тях феномени, проведени от ВВС на САЩ през 50-те и 60-те години на 20-ти век. С теми като доверието, фалшивите новини и конспиративните теории, които са на дневен ред повече от всякога, “Проект Синя книга” си поставя за цел да улови пулса на времето.

Актьорският състав е предвождан от класния изпълнител Ейдън Гилън, който има богата и наситена кариера, но става световна знаменитост с изключителното си превъплъщение в образа на майстора на манипулациите и интригите Петир Белиш “Кутрето” в “Игра на тронове”.

“Винаги съм се интересувал от НЛО. В детството ми през 70-те години на миналия век това беше страшно гореща тема”, казва Гилън.

“Аз винаги ще свързвам темата за НЛО с влиянието на филмите на Стивън Спилбърг, които владееха въображението ми по това време. Най-важен в това отношение е неговият шедьовър “Близки срещи от трети вид”. Този филм изигра огромна роля във формирането ми като невръстен филмов фен, който се интересува от НЛО. И до днес “Близки срещи от трети вид” продължава да ме вълнува и да бъде един от най-добрите филми, правени някога”, споделя Гилън.

Поредицата “Проект Синя книга” е вдъхновена от личните преживявания на Д-р Джей Алън Хайнек (в ролята Ейдън Гилън), университетски професор, вербуван от ВВС на САЩ, за да води топ-секретна операция, наречена Project Blue Book, която разследва хиляди случаи, над 700 от които остават неразрешени и до днес.

Всеки епизод изважда по едно автентично досие, съчетаващо НЛО теории с действителни исторически събития от една от най-мистериозните епохи в историята на САЩ. Сред случаите, върху които се хвърля светлина, са инцидентът с чудовището от Флатуудс от Западна Вирджиния, Горман догфайт във Фарго, Северна Дакота, Светлините на Лъбок, Тексас, НЛО случая Чилс-Уитид в Монтгомъри, Алабама. “Проект Синя книга” черпи от света на науката и мистериите, които вдъхновяват въображението на зрителя и желанието му да научи повече.

“Страстта ми към актьорското майсторство се очерта в тийнейджърските ми години. Тогава гледах филмите на Копола. Като се замисли човек за колосалните размери на космическото пространство и наистина става нелепо да си мислим, че сме сами и единствени. От друга страна по време на проучването за сериала научих колко фанатизирани могат да бъдат хората, посветили живота си на НЛО. Нашата поредица използва истинска наука, но може да бъде интересна и за ценителите на научната фантастика. Тук има от всичко. Със сигурност за мен беше страшно интересно да се върна към една от детските си страсти с работата по “Проект Синя книга”, разказва Гилън.

В драматичния сериал участват също Нийл Макдона като генерал Джеймс Хардинг, самоуверен и проницателен военен, ръководител на новата дивизия на ВВС - Project Blue Book; Майкъл Харни като генерал Хю Валънтайн, потаен и властен генерал от ВВС на САЩ, който държи под око новата дивизия на Генарал Хардинг. Лаура Менел играе съпругата на Д-р Джей Алън Хайнек, а Ксения Соло е в образа на Сузи Милър, красива млада дама, чийто чар е нещо повече, от това, което изглежда на пръв поглед.

“Научих много при подготовката за ролята на професор Хайнек. Интересувам се от астрономия, но познанията ми са по-скоро любителски и повърхностни, със сигурност не съм експерт. За мен важно е да се преследват доказателствата, да се изгражда солидна научна теза за всяко събитие, да се търсят логически връзки”, казва Ейдън.

А кои са филмите, които са го накарали да иска да се занимава с кино и да бъде актьор? “Страстта ми към актьорското майсторство се очерта в тийнейджърските ми години. Тогава гледах филмите на Копола, особено Rumble Fish с младите тогава Мики Рурк, Мат Дилън и Шон Пен. Техните изпълнения ме вдъхновиха и мотивираха да искам да бъда актьор”, спомня си Гилън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино