По-смъртоносно от болестите и войните

От какво умират най-много хора в света? Не от тютюнопушене, СПИН, туберкулоза и малария, нито от автомобилни катастрофи. Отговорът е: от замърсената околна среда, в която живеят.

Климатични явления от рода на урагани, бури, адски жеги и студове, наводнения, суши и замърсяване на въздуха ежегодно стават причина за смъртта на милиони хора. Реномираното медицинско списание „The Lancet“ наскоро посочи, че ежегодно девет милиона души умират вследствие на болести, причинени от замърсяването на въздуха. Това са повече смъртни случаи, отколкото тези, които са причинени от СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно. И това е тревожен факт, който не бива да пренебрегваме, казва Дейвид Пънчиън от Националната здравна служба на Великобритания.

Хората в сферата на здравеопазването, както и обменът на здравни информации в обществото допринесоха за решаването на някои сериозни проблеми, свързани предимно с тютюнопушенето, епидемията от СПИН и сърдечносъдовите заболявания. Наш шанс и наша отговорност е да поемем водеща роля в това отношение и занапред и да посочим здравните последици от климатичните промени, казва Пънчиън.

Какво вреди на климата?

Не бива да забравяме, че секторът на здравеопазването също излъчва вредни емисии и допринася за замърсяването на въздуха. Когато лекуваме болните и се грижим за възрастните и немощни хора, нашите болници и старчески домове използват огромни количества енергия и ресурси - по цял свят. В САЩ секторът на здравеопазването е отговорен за 8% от всички вредни емисии.

Британската здравна система вече редуцира между 2007 и 2015 г. близо 11% от вредните си емисии, казва Дейвид Пънчиън и добавя: „Така ние доказваме, че промяната е възможна и тя не само е в интерес на човешкото здраве и добрия климат, но ни спестява и значителни разходи“.

От Дойче веле със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи