По-строги правила за убежище в САЩ

US войски възпират керван с имигранти (ИНФОГРАФИКА)

Остри критики срещу “расистки” предизборен клип

Доналд Тръмп обяви, че броят на военните, които ще бъдат разположени на границата с Мексико, може да достигне 15 000, което е близо тройно повече от обявените досега намерения за изпращане на 5200 бойци.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп готви нов план за затягане на мигрантската политика. Той предвижда Вашингтон да отказва убежище на чужденци, които са влезли в страната извън законните пунктове за пеминаване на границата, предаде Ройтерс.

“Мигрантите, които искат убежище, ще трябва да се явят, както предвижда законът, на контпролнопропускателни пунктове”, посочи Тръмп пред репортери в Белия дом. И обеща идната седмица да издаде указ за миграцията.

Действащите в момента US закони предвиждат всеки имигрант да може да подаде молба за убежище, независимо как е влязъл на американска територия.

Втвърдяването на позицията на Тръмп идва на фона на придвижващия се към САЩ керван с мигранти от държави от Централна Америка (виж графиката - бел. ред.), но и в последните дни от кампанията преди междинните избори за Конгрес във вторник. Президентът постави мигрантския проблем в центъра на кампанията, следвайки предизборните си обещания да се справи с нелегалната миграция и да ограничи и легалното приемане на чужденци в САЩ.

В рамките на предизборната агитация Тръмп разпространи в туитър видеоклип, който му навлече остри критики, включително и от републиканци. Записът бе заклеймен като “отвратителен” и като най-силно насаждащата расово разделение политическа реклама от три десетилетия.

Видеото съдържа кадри с Луис Бракамонтес - нелегален имигрант от Мексико, осъден през 2014 г. за убийството на двама полицаи в Сакраменто. В съдебната зала той заявява, че би убил още полицаи. След това са показани кадри на мигранти като препратка към кервана с централноамериканци, и се задава въпросът: “Кого ли още ще пуснат демократите?”. Видеото завършва с надпис: “Президентът Доналд Тръмп и републиканците правят Америка отново безопасна” (перифраза на предизборния лозунг на Тръмп “Да направим Америка отново велика!”.)

16-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка