По-топло от обичайното през януари

Не се очакват сериозни валежи от сняг, ще има много слънчеви дни

В Новогодишната нощ ще бъде ясно, с намалена видимост в ниските части на страната. Около полунощ температурите ще бъдат от минус 2 до плюс 5 градуса, в ранните сутрешни часове на първи януари от минус 4 до плюс 1 градус. Първият ден от годината ще бъде подобен на последния на старата. Ще е предимно слънчево, с мъгли на места в низините. През деня ще е топло, с температури от 9 до 14 градуса, в местата с трайни мъгли 3, 5.

64-3

На 2-ри ще настъпи заоблачаване, но и подобрение на видимостта в мъгливите райони. Вятърът ще се усили и ще превали дъжд. На 3-ти ще проникне по-студен въздух от северозапад, но без съществени валежи. На 4-ти и 5-ти понижението на температурите ще продължи, но ще останат по-високи от обичайните за периода – максималните ще са от 4 до 9 градуса. Ще превали слабо – в повечето места дъжд, в планинските райони сняг, но валежите ще бъдат слаби. На 6-ти и 7-ми отново ще бъде по-спокойно с много слънчеви часове и намалена видимост в низините. Сутрин температурите ще бъдат от минус 5 до плюс 2 градуса, а следобед ще се повишават до 7, 13 градуса.

На 8-ми и в края на десетдневието ще бъде по-динамично. Вятърът от северозапад ще се усили. Ще превалява дъжд, който по високите полета и на места в Северна България ще премине в сняг, но към този момент не се очаква образуване на съществена снежна покривка в равнините.

Второто десетдневие ще започне със спокойно време и с температури близки до обичайните или малко по-високи. Впоследствие отново ще се затопля. В низините видимостта ще бъде намалена, а в планините ще бъде слънчево и сравнително топло.

Очакванията са по-сериозните застудявания да бъдат през втората половина на януари, когато ще има и няколко дни с валежи от сняг.

 

Смущения в магнитното поле около 13-ти

Застудяване чак след 20 януари

64-2-malkata

Като цяло януари 2018 ще ни предложи средни температури по-високи от нормалните и количества валеж близки до обичайните или малко под тях. Към този момент вероятността за дълга поредица от студени дни е малка или ако се случи, то този период да бъде около и след 20-ти януари. До тогава застудяванията ще са кратки и с малка интензивност.

Според предварителните прогнози през повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде спокойно, с временно смущение около 13-ти и 28-ми януари. По-силни магнитни бури са малко вероятни.

 

Народна метеорология

Голям сняг вещае плодородие

Ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, лятото - студено и обратно. Когато януари е без сняг, то юли ще без дъжд. Голям сняг през януари предвещава голямо плодородие през годината. Ако прогърми през януари, лятото ще бъде ветровито, дъждовно и неплодородно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето