По 10 г. затвор за двама руснаци за пране на 1 млрд. евроцц

По 10 години затвор получиха рускинята с финландски паспорт Елизабет Елена вон Месинг и подсъдимия заедно с нея за пране на 1 млрд. евро Дмитрий Абрамкин. Двамата ще лежат при строг режим и ще трябва да платят по 698 млн. лв. глоба.

Присъдата прочете състав на Софийския градски съд, който гледа делото от 2012 г. Процесът бе отлаган многократно. Двамата чужденци бяха задържани и отведени с белезници веднага след като чуха тежкото наказание.

Абрамкин запази спокойствие, но рускинята притеснена започна да звъни на близки да й осигурят лекарства, защото страдала от болно сърце, а в същото време искаше от адвокатката си да й купи няколко стека цигари.

Разследването за пране на пари започна през 2008 година. Според обвинението, по сметката на фирмата "Оптима - Ка", която е собственост на Вон Месинг са идвали пари от Русия и с фалшиви документи били превеждани в чужбина. Двамата бяха задържани на 23 май 2008 г. като 8 месеца по-късно Елизабет Елена вон Месинг бе пусната под гаранция, а той излезе от ареста 2 месеца след нея.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право