По 162 лева харчим за Великден

Само половината българи ще сложат агнешко на трапезата

Няма БДС за козунака

Инспектори от агенцията по безопасност на храните провериха агнешко месо, козунаци и яйца в магазините преди празника. Снимка: Пламен Стоименов

По 162 лева средно ще похарчи едно българско домакинство за Великден. 96% от хората ще сложат на трапезата традиционните за празника храни – козунак и яйца. Всеки втори ще осигури и агнешко месо, а 60 на сто ще направят дроб сърма. Това показва проучване на нагласите на потребителите по поръчка на Starcom България. Всяка втора домакиня ще купи яйца от супермаркетите. 30% ще заложат на домашното производство, а 19,1% - от фермерски базар или био магазин.

Очаква се у нас да бъдат боядисани над 96,2 милиона яйца, като всяко трето ще е в традиционния червен цвят. Една от основните храни за Великденските празници е козунакът като 68,2 % от анкетираните посочват, че планират да купят такъв от магазина. Ръчно омесените козунаци в домашна обстановка ще са чувствително по-малко - 30,7%, а само 1,1% категорично няма да консумират от традиционния продукт.

Междувременно инспектори на Българската агенция по безопасност на храните направиха проверки в търговски обекти.

“В козунаците може да има сухо мляко и яйца на прах. Европейските регламенти не забраняват подобни съставки в тези храни, а у нас няма БДС за козунака”, каза след инспекцията Бистра Иванова от БАБХ.

Що се отнася до пътуването по време на почивните дни, почти една трета от хората обявят, че имат планове да пътуват, като дестинациите, които ще посетят, са предимно в рамките на страната. Само 12 на сто от анкетираните ще посрещнат празника зад граница.

Според българите Великден е семеен празник, показват още данните от проучването. Близо половината обвързват плановете си със семейството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари