Правим съвместни гранични патрули с Гърция

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и гръцкият й колега Николаос  Тоскас обсъдиха създаването на съвместни патрули за противодействие на нелегалната миграция, каналджийството и престъпността по българо-гръцките гранични райони,съобщават от вътрешното министерство.

Вътрешните министри разговаряха за миграционните процеси и средата за сигурност по време на работна среща в София.

По време на разговорите министър Бъчварова подчерта позицията на България, че трябва незабавно да започнат преговори на ниво ЕС за изработването на необходимите стъпки за реализирането на Споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията.  "От ключово значение е да заработят механизмите за реадмисия",  подчерта българският вътрешен министър. Високото ниво на сътрудничеството между България и Гърция е оценено като положително за целия ЕС,  това стана ясно по време на посещението в Германия,  добави министър Бъчварова пред гръцкия си колега.

Българският и гръцкият вътрешен министър обсъдиха конкретни мерки за допълнително засилване на сътрудничеството между двете страни по линия на сигурността и правоохраната.   Допълнително подсилване на обмена на изпреварваща информация за евентуални нови тенденции и подготвяни опити за незаконно преминаване на общата граница,  работата на съвместния контактен център на ГКПП Промахон, както и предстоящия старт на работата на тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество между България,  Гърция и Турция на ГКПП Капитан Андреево бяха фокус на разговорите, наред с осъществяването на съвместните патрули за гранично наблюдение.

Те обсъдиха и възможностите за осъществяването на  контрола и засилването на сътрудничеството в борбата с тероризма.

В срещата участваха заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, главният-секретар на МВР гл.  комисар Георги Костов и началник-щаба на Щаба на гръцката полиция генерал-лейтенант Захарула Цириготи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа