Правителствена парализа в САЩ, в Сената не се споразумяха за бюджета

Частичната парализа на правителството на САЩ е почти сигурна след решаващо гласуване в Сената, което показа, че републиканците и демократите не са успели да постигнат компромис по бюджета въпреки интензивните преговори и намесата на президента Тръмп, предаде Франс прес.

Републиканското мнозинство в Сената (51 от 100 места) не успя да убеди достатъчно демократи да приемат нормативен акт за временно финансиране на федералния бюджет в замяна на допълнителни преговори по статута за стотици хиляди млади имигранти, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца и бяха временно защитени от експулсиране от предишния президент Барак Обама.

За решение да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване на временното финансиране на бюджета бяха необходими 60 гласа, но тази бройка не бе достигната. В подкрепа на процедурното предложение гласуваха едва 50 сенатори, а 48 са против. Не е гласувал само лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.

Очаква се частичната парализа на работата на правителството на САЩ да започне от полунощ местно време (07.00 ч. българско време) и стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск.

Предишната такава частична парализа на федералното правителство бе през октомври 2013 г. и продължи 16 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка