Правителството вдига заплатите с 10 процента (обзор)

Разчетите ни позволяват да направим тази стъпка, заяви министър-председателят

Отчитат се 800 милиона преизпълнение на плана

Заплатите на служителите в целия бюджетен сектор ще бъдат увеличени от 1 януари с 10%. Това съобщи във Варна премиерът Бойко Борисов. Проектът ще се гледа тази сряда на заседание на Министерски съвет, като по предварителни разчети ще са нужни около 700 млн. лв.

“С финансовия министър Владислав Горанов работихме доста и установихме, че разчетите ни позволяват да направим тази стъпка, а не както досега - да вдигаме заплати на парче, тъй като винаги остават ощетени”, поясни Борисов.

Междувременно министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза в студиото на Нова телевизия, че подобно повишение ще пребалансира пазара на труда към общо повишение на доходите.

“Засега изпълнението на бюджета върви добре, има увеличение на приходите. Имаме около 800 милиона преизпълнение на плана, това мога да го потвърдя”, посочи финансовият министър. “Бюджетът няма да приключи на дефицит”, категоричен бе Горанов. И допълни: “Колкото по-богати ставаме, толкова повече ще се качват цените. В тази връзка цената на природния газ ще продължава да расте, тъй като това е ограничен ресурс''.

Финансовият министър посочи, че се предвижда отпадане на преференцията за тези, които злоупотребяват с декларирането на жилищата. “Работим за изграждането на единна информационна система, но не говорим за отпадане на преференцията за основно жилище”, каза Горанов.

 

За рокадите в кабинета

Няма съпротива за новите министри

Премиерът Бойко Борисов категорично отрече в ГЕРБ и в управляващата коалиция с Обединени патриоти да има вътрешна съпротива по повод рокадите в кабинета.

"Всеки може да си изказва мнението. Виждате как синхронизирано се говори едновременно от президентството и от БСП - с едни и същи думи по една и съща тема. Това е чул Волен - това е казал", посочи премиерът по повод изявлението на Волен Сидеров, че подозира заговор срещу него.

Припомняме, че преди ден лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че „има заговор срещу премиера, като целта е дестабилизация и предсрочни избори”. Сидеров дори посочи, че "в този заговор участват НФСБ, хора от ГЕРБ, приближени на Борисов, и част от Реформаторския блок".

На мен ми е най-мъчно, че трябва да ги сменям

Министър-председателят Борисов добави, че не очаква драми при гласуването на оставките на министрите на регионалното развитие, транспорта и вътрешните работи.

"Изненади може да има, само ако аз искам. На мен ми е най-мъчно, че трябва да ги сменям. Московски и Нанков съм ги отгледал от деца в партията, но такава е ситуацията, ние не сме от БСП", каза премиерът.

По повод думите на президента Румен Радев, че предсрочни избори няма да доведат до ново мнозинство, но има нужда от създаване на устойчива алтернатива, Борисов коментира: "И аз искам промяна. Знаем, че няма президентски избори, но чакаме да дойдат".

На въпрос на журналисти дали би се кандидатирал за президент, министър-председателят отсече: "Глупости!"

 

Позиция

ГЕРБ действали с дисциплина

Политиката и политическата дисциплина е част от принадлежността към дадена партия. За пример е не само ГЕРБ, но и решенията, които се взимат в Европейския парламент. Това посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заяви, че няма информация за бламиране на решение на министър-председателя Бойко Борисов за оставките на тримата министри и предложенията за нови.

“Само той (Борисов - б. а.) има конституционните права да направи промени в Министерския съвет”, добави Цветанов.

 

Премиерът Бойко Борисов в Бургас:

Аз не съм на СПА като БСП, а работя

Включват в обучителния процес хуманоиден робот

Аз не съм на СПА като БСП, а работя- показваме какво сме направили, а не какво ще направим. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, след като откри новата и модернизирана Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. "Не ме интересува какво казва Корнелия Нинова. Само да ? покажат снимките на г-жа Нинова и да не коментира. Снимките на технологичното училище, на технологичните паркове, на роботите, на децата - какво сме направили, а не какво ще направим", още заяви премиерът.

“През следващите десетилетия трябва да бъдем създатели на дигитални устройства”, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев при откриването на гимназията.

Четирите сгради на гимназията са напълно обновени и модернизирани, а вътрешните помещения са оборудвани с най-модерна техника – компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски и др.

Гимназията в Бургас е сред първите учебни заведения, които включват в обучителния процес и хуманоиден робот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика