Правителството на Северна Македония препоръча на бременните жени и възрастните хора да не работят

Правителството на Северна Македония заяви, че въвежда спешни мерки в столицата Скопие и западния град Тетово с цел да защити хората от изключително високите нива на замърсяване на въздуха, предаде БТА.

Властите заявиха, че нивата на токсичните частици във въздуха са 11 пъти над безопасните нива в два последователни дни, което създава риск за здравето.

Правителството препоръча на бременните жени и хората на възраст над 60 години да бъде позволено да не работят, строителните компании да намалят работата на открито, а спортните и други прояви на открито да бъдат забранени в дни с голямо замърсяване.

Правителството заяви, че ще намали използването на служебните коли наполовина и нареди на здравното и социалното министерства да осигурят подслон за бездомните хора и да се увеличат услугите на бърза помощ и визитите по домовете на хората с хронични заболявания. Мерките влизат в сила от днес.

Северна Македония е една от най-замърсените европейски страни от години. Здравните власти оценяват, че над 3 000 души умират всяка година в резултат на замърсяването на въздуха, което предимно се дължи на масовото използване на печки на дърва по време на студените зими, каране на стари коли и практиката боклукът да се изгаря. Десетки екологични групи през последните месеци проведоха протести, настоявайки правителството да предприеме действия, за да намали силното замърсяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа