Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи

Снимка: Цветан Томчев

Борисов: Ще започват от 950 лв., за да запазим работните места в отдалечените места

Правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи.

Повишаваме заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да запазим работните места, особено в отдалечените места, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той разпореди на здравният министър Кирил Ананиев да се засили контролът по разпределение на отпуснатите около 50 млн. лв. за заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. „Да не стане така, както имаше сигнали – в някакви болници директорите да ги дадат за ДМС-та ида не стигнат до сестрите. Така че затова го правя публично“, заяви премиерът.

„Това, което поехме като ангажимент, това да е минималната цена – и особено за тези болници, които са труднодостъпни или не могат по клинични пътеки, да наберат достатъчно клиенти. Там, където болниците са натоварени, заплатите са доста по-високи. Това е, за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други специалисти по здравни грижи особено в отдалечените места“, посочи Борисов. Той разпореди на Ананиев да се срещне с тях и да им обясни новата методика.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, отпускането на средствата се прави с цел гарантиране на по-добри условия и предпоставки за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите в съответствие с потребностите на населението и правилата за добра медицинска практика.

„С посочената сума ще се увеличат разходите по политика в областта на диагностиката и лечението в бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“, заяви здравният министър. Ананиев посочи, че средствата ще бъдат предоставени като субсидия на болниците.

Той допълни още, че началните заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще станат 950 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве