Правителството отпусна 7,5 млн. лева за новия учебен корпус на УНСС

Снимки: Пламен Стоименов

Дава 2 млн. лева за ремонт на Националната библиотека

По време на днешното заседание в Министерски съвет правителството отпусна 7,5 млн. лв. за довършването на новия учебен корпус на УНСС. Договорът за проекта е подписан през 2016 г. и е на стойност над 11 млн. лв., като 4,5 млн. лв. от тях са европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“, а остатъкът осигурява държавата.

До отпускането на средствата на днешното заседание се стигна след среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на университета миналата седмица. Срещата беше по повод отворено писмо на УНСС, в което се посочваше, че сметките на висшето училище могат да бъдат запорирани заради неразплатени суми с фирмата-изпълнител на проекта.

Новият 5-етажен корпус ще бъде с площ 8518 кв. м., като е предвидено да има четири аули, всяка от които за 250 студенти, четири зали за по 120 студенти, четири зали за по 80 студенти и четири зали за по 40 студенти, както и 19 преподавателски кабинета, заведение за хранене за студенти със 100 места и подземен паркинг.

"Одобряваме трансфер за УНСС в София. Миналата седмица бяхме там в университета, изговорихме всичко. Нашият ангажимент е 7,5 млн. лв. Днес го гласуваме, надявам се да ни подкрепите", заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

"Другата сряда МОН ще вкара още 20 млн. лв. за училищни автобуси, за да обменим парка, където има нужда. Отпускаме и 2 млн. лева за ремонт на Националната библиотека", добави Борисов.

"За кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда. Социалното министерство да направи всичко необходимо. С днешното решение отправяме нашата кандидатура официално", каза още министър-председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование