Правителството плати 107 054 евро обезщетения по дела срещу държавата в Страсбург

Правителството прие за изпълнение плащанията по четири решения на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, съобщиха от Министерски съвет. Обезщетенията, които българската държава ще плати, са в общ размер на 107 054 евро, като в тази сума влизат и съдебните разноски.

В делото по жалбата „Кръстева и други срещу България“ са присъдени общо 85 989 евро обезщетения и разходи и разноски на четири жалбоподателки. Установеното нарушение е на защита на собствеността и е свързано с реституционни процедури. ЕСПЧ е постановил, че отнемането на правото на собственост нарушава принципа на правна сигурност и, без каквато и да е възможност да бъде получено обезщетение, представлява непропорционална мярка, която е в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

По делото „Кържев срещу България“ е установено нарушение на свободата на изразяване на мнение. Жалбата е подадена от бившия ръководител на СРП във връзка с осъждането му заради негово интервю през 2006 г. ЕСПЧ постановява, че въпреки използвания агресивен и неприятен език, интервюто като цяло е било част от публичния дебат по въпроси със значителен обществен интерес и не е представлявало безпричинна обида за тъжителите. Присъдено е обезщетение от 7565 евро, както и 1500 евро за разходи и разноски.

Нарушение на правата на събирането и на сдружаването е установено по делото пред ЕСПЧ, започнато заради отказа на българските съдилища да регистрират „Национално турско обединение“ като сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. ЕСПЧ постановява, че само предположения, че целите на сдружението са политически, не може да обоснове отказ от регистрация. Присъдени са 7000 евро обезщетение, разходи и разноски по делото.

По делото „М. М. срещу България“ ЕСПЧ намира нарушение на правото да бъде разгледана своевременно законосъобразността на задържане – съдебното производство по жалбата на М. М. срещу задържането му в Специализиран дом за временно настаняване на чужденци е продължило приблизително 12 месеца. Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е в размер на 2000 евро, присъдени са и 3000 евро за разходи и разноски по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България