Правителството подкрепя Ирина Бокова до 26 септември, после ще преценява как да процедира

"Минали са четири неофициални гласувания в Съвета за сигурност на ООН и нашият кандидат е около 5-то място. Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ – досега да е бил отзован много отдавана, както бе с г-жа Румяна Желева. А сега ни изпреварват Македония и Сърбия в някои от класиранията."

Това каза премиерът Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание относно евентуалната смяна на кандидатурата на България на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

"Аз не си спомням и БСП да са издигали някого от ГЕРБ на какъвто и да е пост. А сега получавам коментари, че ние сме щели да провалим тази кандидатура", ядоса се Борисов.

"Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя каза, че има работа в ЮНЕСКО, което не ми направи добро впечатление при всички усилия, които положихме за нейната кандидатура", разказа премиерът.

"Ще работим до 26-ти септември за г-жа Бокова, аз, министрите – всички. Няма да допусна да ми се намесват в избора, на никой лидер и на никоя държава. Пожелавам успех на г-жа Бокова дотогава, ако след това пак е назад, ще преценим заедно как да процедираме", обяснява Борисов.

"В последните дни се разразиха доста коментари във връзка с това какво ще решим по теми, които не са били на дневен ред. Много преди да дойде времето за избор за Генерален секретар на ООН, в последните си дни правителството на Орешарски реши кого да номинира - напомня премиерът - Никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия за нашето мнение по въпроса. Но ние като правителство след това положихме огромни усилия, за да бъде България последователна и потвърдихме вече взетото решение. Работили сме честно и почтено. Затова не приемам да се говори, че била издигната късно кандидатурата й, а с изпратените писма сме помолили максимален брой държави да ни осигурят подкрепата си."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България