Правителството прие Бюджет 2019, Горанов го внася утре в парламента

Владислав Горанов. Снимка: Денислав Стойчев

Финансовият министър Владислав Горанов ще внесе утре, понеделник, Бюджет 2019 в Народното събрание. Това съобщи самият той след извънредното правителствено заседание, на което бе приета макрорамката за догодина.

За Горанов това е бюджет, който изпълнява приоритетите, заложени в управленската програма. За мен той е бюджетът, който изпълнява основните си функции, обобщи той.

"А това, че следващата година има и европейски избори, аз не виждам какво общо има. Няма как в един бюджет да няма политика, във всеки един бюджет има политика", коментира финансовият министър в отговор на въпроса дали тоа не е предизборен бюджет.

"Успяхме с фискалната рамка за следващата година да продължим приоритетите, които бяха разчертани още с предизборната кампания - инвестиции в образованието, в човешките ресурси, спазваме си и одобрения в началото на годината план за увеличение на разходите за отбрана до достигане на 2% от БВП през 2024 г.

По думите на Горанов добрият цикъл на икономиката позволява един доста по-голям бюджет - и по отношение на приходите, и по отношение на разходите, изтъкна финансовият министър. Освен известните параметри, свързани с политиката по доходите в бюджетната сфера и стратегията за удвояване на заплатите на педагогическия персонал, с този бюджет са решени и доста други въпроси в бюджетната сфера, обясни министърът.

След него и министрите на здравеопазването и социалната политика наблегнаха на това, че бюджетът за следващата година гарантира стабилност и устойчивост на ръководените от тях сектори, в които е наличие сериозно увеличение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България