Правителството прие план с мерки за изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка

Правителството прие отчета за 2016 г. и одобри План за действие през 2017 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и оценка, съобщават от пресцентъра на МС.

В Плана за действие за 2016 г. бяха включени 59 законодателни, организационни и аналитични мерки, които целяха преодоляване на посочените от Комисията слабости. Те бяха групирани в пет основни области – независимост, отчетност и етика на съдебната власт; реформа на съдебната система; стандарти в съдебната система; противодействие на корупцията; борба с организираната престъпност.

Отчетът за постигнатите резултати показва, че 30 от набелязаните мерки са изпълнени, а 24 са в процес на изпълнение. Петте мерки, които не са изпълнени, са основно в частта за противодействие на корупцията и са взети предвид при разработването на плана за 2017 г.

Сред изпълнените мерки са приетите изменения в Закона за съдебната власт в съответствие с промените в Конституцията, изготвеният анализ на делата за корупция за периода януари 2013 г. – март 2016 г., разработените промени в НПК с оглед облекчаване на прекалено формалния процес и сложността на правилата, свързани със събирането и допустимостта на доказателства по време на досъдебната и съдебната фаза, оптимизирането на щатните длъжности в органите на съдебната власт, новата методика за атестиране на магистратите, изготвеният анализ на Прокуратурата от независими експерти с помощта на Европейската комисия и др.

В одобрения План за действие през 2017 г. са включени мерки и действия на институциите, които адресират конкретните препоръки от доклада на ЕК от 25 януари 2017 г. По част от набелязаните мерки работата вече е започнала. Например, изпълнена е една от основните в областта на независимостта и отчетността на съдебната власт със срок м. февруари – приемането на Наредба за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт. Изработена е и промяна в правилата за избор на председатели на ВКС и на ВАС и на Главен прокурор, съобразени с новите разпоредби в ЗСВ.

В областта на нормативната уредба предстои приемането на изменения в НПК и НК във връзка с проследяване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.

За продължаване на реформата в съдебната власт са заложени мерки за развитие на съдебната карта и за намаляване на натовареността в съдилищата, извършване на проверки на разпределението на делата в най-натоварените органи на съдебната власт на принципа на случайния подбор, приемане на план за изпълнение на препоръките от независимия анализ на Прокуратурата.

Одобрени са поредица от мерки за противодействие на корупцията и борбата с организираната престъпност. Сред тях са внасянето на законопроект за противодействие на корупцията, прозрачност при докладване на случаите за корупция, отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи по високите етажи, постоянен мониторинг върху разходване на средствата за овладяване на миграционния натиск, проверки на мобилните митнически групи непосредствено след зоните на ГКПП, идентифициране на корупционни практики във връзка с доставката и употребата на медицински изделия, ежемесечно информиране на ВСС от съдилищата за постановените съдебни актове по дела, свързани с организираната престъпност, и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика