Приеха спешен ремонт на антикорупционния закон

Справедливостта е крещящо нарушена с тълкувателното решение на ВКС, отсече главният прокурор Сотир Цацаров

Комисията по правни въпроси прие на първо четене промените в антикорупционния закон, внесени от председателя на комисията Данаил Кирилов. “За” гласуваха 12 депутати, 6 се въздържаха.

На обсъждането в комисията бяха поканени и дойдоха главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, министрите на правосъдието и вътрешните работи – Цецка Цачева и Младен Маринов. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отказа да се яви, въпреки че спешните промени се налагат заради тълкувателното решение №4 на ръководения от него съд. По думите на Кирилов, шефът на ВКС дори не е благоволил да отговори на писмото му.

Както съобщи “Труд”, миналия петък ВКС реши да блокира гражданската конфискация на незаконно имущество, ако собствениците му са с прекратени наказателни дела или оправдани. Още в понеделник, Данаил Кирилов предложи спешен ремонт на закона - при прекратено наказателно дело, процесът за отнемане да продължи. Кирилов се мотивира с това, че още през първите дни след решението на ВКС са налице прекратени дела. “Вчера те бяха за 20 млн. лв, само за ден нараснаха с още 2 млн. лв. Говорим за пари и имоти с недоказан произход”, уточни Пламен Георгиев. Сред прекратените 19 дела е и това за имоти на Христо Бисеров.

“Справедливостта е крещящо нарушена с това тълкувателно решение”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. – Има ясна воля на законодателя. Това тълкуване на ВКС не дописва закона, а го променя. При цялото ми уважение към съда - съдът не създава закони, той просто ги прилага”, обясни обвинител №1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право