Православната църква почита Св. Иван Рилски Чудотворец

Православната църква почита Преподобни Иван Рилски Чудотворец, покровител на българския народ, лекарите и миньорите.

По този повод във всички епархии на БПЦ  се отслужва празнична света Литургия.

В Рилския манастир тя започва от 09.30 часа. В тържественото богослужение ще вземат участие гости от Гърция и Сърбия. Монашеското братство посреща на този ден хиляди поклонници от страната и чужбина, които идват по традиция на празника на светата обител.

"Св. Иван Рилски е роден през девети век, става отшелник, живял е изцяло да служи на Бога. Последното място е там горе, където е манастира, живял е в пещерата, започнали са да идват при него желаещи да станат монаси, да им бъде игумен. Създава се вече Рилската света обител. Неговите нетленни чудотворни мощи до ден днешен се намират в Рилската света обител", разказа по БНР ловчанския митрополит Гавриил.

С освещаване на медицински престилки във Враца ще бъде отбелязан Денят на българския лекар. По този повод ще бъде показан документален филм за хирурга Лука Кримски.

Филмът разказва за живота и забележителните медицински открития на един от великите светци на 20 век - свети Лука Кримски.

Авторът на фирма, журналистът Ангел Бончев: "Той казва, главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Това е едно от главните послания, които отправя именно Свети Лука".

Идеята, лентата да бъде показана във Враца за деня на българския лекар е на врачанската митрополия и общината. Преди прожекцията, която е безплатна, врачанският митрополит Григорий ще освети медицински облекла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България