Правосъдието крие документи за скандален законопроект

Министерството отказа на „Труд“ служебната информация, в която пише кой е авторът на идеята да се забрани на българите в чужбина да гласуват

Министерството на правосъдието отказа на „Труд“ пълен достъп до документацията, свързана с предизвикалия скандал проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, в който бяха предвидени промени и в законите за вероизповеданията, за политическите партии и в Изборния кодекс.

Проектът на практика предвиждаше забрана за гласуване на българите в чужбина на парламентарни избори. Той беше публикуван за обществено обсъждане на 4 април и свален ден по-късно с обяснението, че директорът на дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев е качил несъгласуван с ръководството на министерството вариант. Талев беше уволнен, след което обясни, че е действал по лично разпореждане на президента Румен Радев и с одобрението на служебния министър Мария Павлова и нейната заместничка Деница Александрова-Митрова.

По реда на Закона за достъп до обществена информация „Труд“ поиска от ведомството всички документи и цялата кореспонденция по казуса. МП отказа частично с мотива, че това е служебна обществена информация. По закон такава може да бъде отказана, ако е „свързана с оперативната подготовка на актовете на органите и няма самостоятелно значение“.

В случая обаче именно от тези документи може да се изясни кой е авторът на скандалната идея. Вместо тях вестникът получи кореспонденция между администрацията на министерството и на Министерския съвет, в която въпросът не е засегнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България