Правосъдната министърка се скри от обяснения по скандалния законопроект

Проектът за промени на Закона за българското гражданство е подготвен от експерти към Министерство на правосъдието и впоследствие е съгласуван с експертите към президентството. След това обаче е качен на сайта на ведомството нерегламентирано от директора на дирекция "Съвет по правосъдието" Любомир Tалев. Висшият държавен чиновник, наричан  напоследък "дребен експерт" веднъж нарушил министерска заповед,  а втори път не изпълнил изискването да нанесе редакционни поправки в първия вариант на проектозакона.

Това заяви зам.-министър Деница Александрова-Митрова на брифинг във връзка със скандалния законопроект. Ето пълния текст на изявлението й.

Проектът, който беше оттеглен, на практика щеше да забрани гласуването на българите в чужбина с въвеждане на изискване за три месеца уседналост. Зам.-министърът изчете изявление на ведомството, след което си тръгна, без да отговаря на журналистически въпроси. Министърът на правосъдието Мария Павлова не дойде на обявената от вчера пресконференция.

"Финалният вариант, който беше качен за обществено обсъждане, не е съгласуван с министъра на правосъдието", каза Деница Александрова-Митрова, като посочи, че Талев дори започнал съгласувателни процедури с други дирекции в МП, без да направи категорично изисканите от него промени. "С действията си служителят (Любомир Tалев - бел.ред.) уронва престижа на Министерство на правосъдието", посочи тя.

В нито един момент от обсъждането на законопроекта не е коментирано отпадането на правото на глас на българските граждани, живеещи зад граница, подчерта зам.-министърът.

Президентът Румен Радев лично е поискал от правосъдната министърка Мария Павлова промените в Изборния кодекс на среща на „Дондуков“ 2. След това текстовете са уточнени със секретаря на президента по юридическите въпроси проф. Емилия Друмева, а финалният вариант е докладван на министър Мария Павлова и подписан от заместничката й Деница Александрова-Митрова. Това разказа пред „Труд“ освободеният заради скандала шеф на дирекция „Съвет по законодателството“ в министерство на правосъдието Любомир Tалев. С новите изисквания се предвиждаше право на глас да имат само хора, които през последните три месеца са живели у нас. Държавният глава се мотивирал, че това било от национален интерес и че ако не бъдат приети тези изменения, в следващия парламент ще влезе ДОСТ.

"Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми", заяви в своя позиция, разпространена късно в четвъртък, държавният глава Румен Радев. "Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България