Правосъдният министър Данаил Кирилов: 5 г. не проверяват системата за дела (обзор)

На 3 юли м.г. правосъдният министър Данаил Кирилов разгледа как действа системата за случайно разпределение на дела.

ВСС обсъжда утре одитния доклад за „коронавируса в съдебната система”

Неоторизираният достъп може да се заличи

Всеки с електронен подпис може да влезе в системата за случайно разпределение на дела и след това да изтрие следите си от неоторизирания достъп. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов като се позова на одитния доклад за сигурността на системата.

За днес Кирилов е свикал заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което по видеовръзка ще се обсъждат изводите в доклада.

Както писа „Труд”, шестима членове на ВСС сезираха прокуратура и започна разследване, което да установи извършвани ли са злоупотреби. Главният прокурор Иван Гешев нарече скандала „коронавирус за съдебната система”, който поразява доверието на гражданите в нея.

Системата е пусната през 2015 г. от хора на тогавашния министър Христо Иванов и ексчлена на ВСС Калин Калпакчиев.

На 3 юли м. г. министър Кирилов разгледа как действа „джуркането” на дела и припомни, че информатиците във ВСС му казали, че никога за последните 5 години не са проверявали архива в централния сървър за неоторизиран достъп. „И възниква въпросът защо е правен този архив, когато не го проверяваме”, възкликна министърът. Запитан какво се случва с делата, ако системата се окаже компрометирана, той каза, че в закона няма правила по този въпрос. Възможно е ощетените да искат възобновяване на делата, или законодателят изрично да уреди тези случаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право